Varhaiskasvatuksen vallankumous, Ohjelma Joensuu 6.9. ja Pori 4.10.

Muutokset mahdollisia.
Ohjelma salijärjestyksessä
Lajittelu: [ AIKA | SALI | TAULUKKO ]

Auditorio

08:45-08:50
Info
Diane Galbraith, Koulutuspäällikkö, Globex Oy
08:50-09:00
Tapahtuman avaus - Varhaiskasvatuksen vallankumous
Hanne Nyman, Varhaiskasvatuksen opettaja esiopetuspätevyydellä (sosionomi Yamk), Hannelandia
Hanne Nyman on pitkän linjan ammattilainen ja toiminut varhaiskasvatuksen opettajana yli 20 vuotta. Hanne on myös Orff - pedagogi, LCF ratkaisukeskeinen valmentaja sekä NLP Master Practioner.  Hanne on toiminut koordinaattorina ja kehittänyt leikkiä työtapana monen kunnan yhteistyökumppanina. Hanne on innostunut pedagogiikan ja ympäristöjen muotoilusta ja toimii tällä hetkellä kouluttajana ja valmentajana omassa Hannelandia - yrityksessä.
09:00-09:50
Talon tarina - leikkikulttuurin tietoinen johtaminen
Tarja Turunen, lastentarhanopettaja, päiväkodinjohtaja, NLP Master Practitioner
Tarja Turunen on lastentarhanopettaja, jolla on NLP Master Practitioner, Johtamisen erikoisammattitutkinto (JET) sekä Kasvatus- ja opetusalan johtamiskoulutus. Tarja on työskennellyt varhaiskasvatuksessa yli 40 vuotta ja tällä hetkellä hän toimii johtajien ja työyhteisöjen kouluttajana ja mentorina Hannelandiassa. Hänellä on positiivinen, valmentava ote työhönsä ja vahva tausta leikin kehittämisen johtamisessa. Pitkä kokemus on tuonut mukanaan monipuolisen valikoiman konkreettisia toimintatapoja kehittämiseen.  
“Kehittäminen on kokoaikaista liikettä, välillä pysähdyksiä ja kurssin tarkistamista, välillä uusien tuulien haistelua ja omien ajatusten selkiyttämistä. Yhdessä tehden!”

Näkökul... [+]mia muutoksen johtamiseen: ”toimintakulttuurista leikkikulttuuriin”. Esityksessä nostetaan esiin päiväkodin johtajan näkökulmaa ja käydään läpi sitä, miten Talon tarina muodostuu, miten tietoisella johtamisella sekä valinnoilla varmistetaan yhteinen ymmärrys kehittämisen suunnasta. Pohditaan myös  kehittämisen sudenkuoppia ja koko työyhteisön osallisuutta sekä johtajan omaa roolia oman esimerkin ja ilon kautta. Millainen voi olla leikkivä johtaja?
10:10-11:00
Leikkiä kaikille - moninaisuus ja monimuotoisuuden huomioiminen leikissä
Outi Arvola, KT, yliopistonopettaja
Outi Arvola on kasvatustieteen tohtori, varhaiskasvatuksen opettaja. Outi työskentelee yliopiston opettajana Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimusintressiensä keskiössä ovat jo vuosien ajan olleet eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten ja perheiden osallisuutta ja inkluusiota mahdollistavat tekijät sekä ammattilaisten kieli-, kulttuuri- ja katsomusinklusiivisen pedagogisen osaamisen kehittäminen.  
“Minä muistan, kun te olitte ja puhuitte minun kieltä!”
 (5-vuotias lapsi, Avaimia yhteiseen ymmärrykseen -tutkimusaineisto)

Tutkimuksissa leikkipedagogiikka on todettu yhdeksi keskeisimmi... [+]stä mahdollisuuksista tukea  lasten varhaiskasvatuksen kiinnittymisen tekijöitä, varmistaa jokaisen lapsen yhteisöön kuulumisen kokemuksia sekä edistää moninaisuuden ja monimuotoisuuden toteutumista varhaiskasvatuksen pedagogisissa käytännöissä ja oppimisympäristöissä. Mihin siis tulisi kiinnittää huomiota, kun halutaan lisätä eri kieli- ja kulttuuritaustoista tulevien lasten, huoltajien ja ammattilaisten osallisuutta, moninaisuutta ja inkluusiota leikkipedagogisissa käytänteissä? Miten tunnistaa nämä näkökulmat leikkiympäristöjen luomisessa ja kehittämisessä?

Puheenvuorossa yhdistyy tutkimukseen pohjautuva käytännönläheinen tieto tienviitoiksi ja karttamerkeiksi varhaiskasvatuksen leikkipedagogiikan kehittämiseen erityisesti moninaisuutta huomioivalla tavalla. Esityksessä avataan tutkimusperusteisia lähtökohtia kieli-, kulttuuri- ja katsomusinklusiiviseen leikkipedagogiikkaan. Osiossa tuodaan perusteita ja vahvistetaan leikkipedagogista osaamista erityisesti kielten, kulttuurien ja katsomusten näkökulmista.

11:00-12:00
Lounastauko ja näyttelyyn tutustuminen
12:00-13:00
Leikki toimintana - osallisuus ja yhteenkuuluvuus leikissä
Paula Laakso, KM, erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja, Tammelan kunta
Paula Laakso työskentelee  kasvatuspäällikkönä Tammelan kunnassa. Työuraa varhaiskasvatuksessa on kertynyt kolmisenkymmentä vuotta. Paulalla on laaja koulutustausta varhaiskasvatuksen opettajasta erityisopettajaksi ja ammatilliseksi opettajaksi. Myös useammat johtamisopinnot ovat tulleet tutuiksi. Paula tekee väitöskirjaa Turun yliopistossa. Väitöskirjan aiheena on inkluusion johtaminen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Vapaa-ajalla Paulan voi tavata yleisurheilukentiltä tai luontoretkiltä.    
Taru Sjöblom, Sosionomi YAMK, pedagoginen asiantuntija (varhaiskasvatuksen opettaja),
Taru Sjöblom on koulutukseltaan sosionomi YAMK (varhaisen tuen asiantuntija), sosionomi AMK (sosiaalipedagoginen lapsi- ja nuorisotyö) ja lähihoitaja (lasten ja nuorten hoito- ja kasvatustyö). Työkokemusta varhaiskasvatuksesta Tarulla on lähes 10 vuotta. Pedagogisena asiantuntijana Taru tukee ja ohjaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä pedagogisen toiminnan ja leikkiympäristöjen suunnittelussa, toteuttamisessa ja kehittämisessä inklusiivisten periaatteiden mukaisesti. Työssään Taru pitää työn monipuolisuudesta ja mahdollisuudesta kehittyä ammatillisesti. Hän nauttii työssään eniten nähdessään lasten ilon sekä kokiessaan leikin flow:n. Taru on ollut alku metreistä mukana kehittämässä leikkipedagogiikkaa Tammelassa. Kuuden vuoden matkan aikana kokemusta on kertynyt niin lasten kanssa toteutettavasta tarinallisesta leikistä kuin leikkiympäristöjen kehittämisestä 1-6 vuotiaiden lasten kanssa. Tarun tekemästä leikkiympäristöjen kehittämistyöstä voi lukea opinnäytetyöstä (YAMK): Osallistavan taiteen kokeilu varhaiskasvatuspalveluissa. Kokemusasiantuntijana Taru tuo esitykseen mukanaan värikkäitä, käytännönläheisiä esimerkkejä lasten kanssa toteutetuista leikkiprojekteista.
“Voit sä ottaa musta kuvan kun teen tätä dinoo ja lähettää sen mun äidille?”

Leikki on varhaiskasvatuksessa toiminnan ytimessä ja kasvattajien keskeinen työtapa. Toiminnan suunnittelun... [+] lähtökohta nousee lasten tarpeista ja mielenkiinnonkohteista. Esityksessä kerrotaan konkreettisin esimerkein toiminnan suunnittelusta eli miten leikkiä suunnitellaan yhdessä lasten kanssa? Miten lasten osallisuus, lapsilähtöisyys ja yhdenvertaisuus huomioidaan ja toteutetaan lasta kiinnostavissa leikkiympäristöissä? Esityksessä peilataan tutkimustietoa inklusiivisessa varhaiskasvatuksessa ja leikkiympäristön merkitystä lasten yhteenkuuluvuuden lisäämisessä.
13:10-14:20
Leikistä laatua lapselle Leikki osana kokopäiväpedagogiikkaa ja yleistä tukea
Annele Wiman
Annele Wiman on varhaiskasvatuksen erityisopettaja 30 vuoden työkokemuksella. Työssään hän keskittyy mm. lasten hyvinvoinnin sekä varhaisen tuen puolesta puhumiseen. Annele on kirjoittanut kirjan ”Hyvinvoiva lapsi oppii”, ja kouluttaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä tukemaan ja tunnistamaan lasten hyvinvointitaitoja ja oppimisen valmiuksia yhä paremmin. Annele pyrkii tekemään töitä sen eteen, että yhteiskuntamme arvostaisi tulevaisuudessa työtämme varhaiskasvatuksessa nykyistä paljon enemmän, ja näkisi työmme todellisen merkityksen ja arvon. "Vaikka alallamme on paljon haasteita, tulevaisuus on lapsissa. Varhaiskasvatus tarvitsee uudistuvaa innovatiivista ajattelua. Tämä on ollut aina myös oman työni sisältö ja tapa toimia eli se, että työmme lasten kanssa perustuisi aina lasten aidoille tarpeille sekä tutkittuun tietoon," kertoo Annele.
Maria Leppänen
Maria on varhaiskasvatuksen opettaja (sosionomi Amk), kandi 2025, ympäristökasvattaja. Marialla on työkokemusta varhaiskasvatuksen opettajana yli 10  vuotta, ulkopedagogiikka sekä hanke- ja kehittämistyöt vahvuutena, joiden parissa tehnyt töitä viimeiset 5 vuotta.
“En meinannut aamulla jaksaa nousta, mutta sitten muistin, että on leikkikerho.” 

“Näin susta yöllä unta. Unessa tapahtui pelottavia juttuja ja mä pelkäsin olla siellä. Sitten sä tul... [+]it ja pelastit mut sieltä.”

Tutkimuksesta tiedetään, että leikki vastaa lasten tämän hetkisiin tarpeisiin.

Mistä siis lasten lisääntyvissä tuen tarpeissa on oikeastaan kyse?  Mitä nämä tarpeet ovat? Lasten hyvinvoinnin ja oppimisen perusta ei ole tieto, vaan kokemus. Eli leikin kautta saavutettu oppiminen.

Miten lapsen aivot oppivat ja millaisia kokemuksia lapsi tarvitsee voidakseen hyvin?

Esityksessä kerrotaan leikkikerhon toiminnasta sekä liitetään kerhon toiminta vahvaan tutkimustietoon. Esityksessä nostetaan esiin yhteyden, vuorovaikutuksen  ja toiston merkitys sekä leikin kautta oppiminen, osallisuus, vertaistuen sekä toimivan tiimin merkitys.

“Leikkikerho syntyi ajatuksesta, että varhaiskasvatuksen tuen tulisi tapahtua lasten luonnollisessa oppimisympäristössä ja toimintatavalla, joka on lapsille luontaisin eli leikkien leikkiympäristössä. Halusimme tarttua lasten kielellisiin ja sosioemotionaalisiin haasteisiin työparina; luoda struktuurin, toiston ja ennen kaikkea ilon ja lasten osallisuuden kautta toiminnallisen leikkikerhon.”

14:30-15:00
Kahvitauko ja näyttelyyn tutustuminen
14:50-15:30
Leikki ammatillisena työtehtävänä - vasua leikkien!
Hanne Nyman, Varhaiskasvatuksen opettaja esiopetuspätevyydellä (sosionomi Yamk), Hannelandia
Hanne Nyman on pitkän linjan ammattilainen ja toiminut varhaiskasvatuksen opettajana yli 20 vuotta. Hanne on myös Orff - pedagogi, LCF ratkaisukeskeinen valmentaja sekä NLP Master Practioner.  Hanne on toiminut koordinaattorina ja kehittänyt leikkiä työtapana monen kunnan yhteistyökumppanina. Hanne on innostunut pedagogiikan ja ympäristöjen muotoilusta ja toimii tällä hetkellä kouluttajana ja valmentajana omassa Hannelandia - yrityksessä.
“Leikki on kaikki - leikissä on kaikki.
Jotta lapsi voisi löytää tämän, on aikuisen ymmärrettävä olla kaikki
eli ymmärrettävä olla leikki”

Varhaiskasvatussuunnitelman mukaan ped... [+]agogisen toiminnan keskiössä on oppiva ja hyvinvoiva lapsi. Tutkimuksesta tiedämme, että leikki luo hyvinvointia ja alle kouluikäinen lapsi oppii leikissä ja leikkimällä. Juonellinen roolileikki vahvistaa myös lasten kouluvalmiustaitoja. Varhaiskasvatuksen kentällä ymmärrys leikistä, leikin asema toiminnassa tai aikuisen tuki kuitenkin vaihtelee. Tarvitaan vallankumous, jonka ytimessä leikki nähdään aikuisen ammatillisena työtehtävänä. Työtehtävä, joka ei ole valinta tai perustu aikuisen mieltymyksiin. Yhteisesti voimme kysyä, että minkälaista kuvaa luomme ammattilaisina lapsuudesta, leikistä ja oppimisesta, ellemme tietoisesti panosta niihin edellytyksiin, jotka tutkimuksen mukaan vaikuttavat lapseen kokonaisvaltaisesti?
15:30-16:00
Yhteenveto - leikissä on kaikki!
Paneelikeskustelu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram